Nieuws

Vitamine V in Organisaties

Vitamine V in Organisaties

Het ziekteverzuim is bij bijna alle bedrijven in Nederland na de Corona epidemie gestegen. Naast werkdruk is er sprake van een toegenomen ‘leefdruk’. Dat laatste heeft vooral betrekking op de privé situatie en levensinrichting. In deze nieuwsbrief zoomen we graag in op de factor ‘werkdruk’. U als werkgever hebt daar namelijk invloed op.

Medisch Consult kent 5 werk-gerelateerde factoren die het welzijn van uw medewerker sterk beïnvloeden. Een hoger welzijn betekent tegelijkertijd een hogere intrinsieke motivatie; hogere productiviteit en lager risico op ziekteverzuim.

Deze 5 factoren noemen wij ook wel het Vitamine V-gehalte bij organisaties; vijf vitamines. Als het vitamine V-gehalte goed zit, kan u als werkgever tevreden zijn. Het welzijn is dan relatief hoog en het verzuim laag. De “vitamines” zijn de volgende:

Vertrouwen, verantwoordelijkheid, verbinding, vrijheid en (psychologische) veiligheid. Hieronder lichten we dit toe:

Vertrouwen: Vertrouwd u uw medewerkers als grondhouding? U hebt ze tenslotte zelf aan boord gehaald en gehouden.  “Het leven is een echo; wat je geeft krijg je terug”. Start dus als verantwoordelijke werkgever met ‘vertrouwen’ te geven.

Verantwoordelijkheid: krijgen uw medewerkers verantwoordelijkheid? Spreekt u hen constructief aan als ze die niet nemen; toon daarin interesse.

Verbinding: ervaren uw medewerkers verbinding met hun leidinggevende; met zijn/haar collega’s; met hun rol en met de missie van uw bedrijf? Praat u hierover? Helpt u hen om te ‘verbinden’.

Vrijheid: ervaren uw medewerkers autonomie; krijgen ze invloed; mogen ze meedenken; worden ze serieus genomen?

Veiligheid: is er naast fysieke veiligheid, zoals voorzieningen en beschermmiddelen, ook sprake van psychologische veiligheid? Kunnen werknemers ‘zichzelf’ zijn; kunnen ze zich uitspreken; om hulp vragen; met ideeën komen en fouten durven maken? Is er respect; ook als er verschillen zijn in persoonlijkheid en stijlen?

Al deze 5 facturen zijn door u positief te beïnvloeden. De een makkelijker dan de ander, maar allemaal zijn ze te optimaliseren. Het positieve effect is enorm. Mensen zijn kuddedieren. Door het gevoel te hebben er echt bij te horen en bijdrage te mogen geven, floreren ze.

Met onze effectieve verzuimtrainingen voor managers optimaliseren wij uw organisatie Vitamine V-gehalte. Interesse? Mail naar info@medischconsult.nl.

 

Nieuws

Referenties

Contact

Hoofdkantoor Medisch Consult B.V.
Van Heuven Goedhartlaan 13
1181 LE Amstelveen

T +31 (0)20 65 08 000
F +31 (0)20 65 08 100
E info@medischconsult.nl

Klik hier om direct contact op te nemen.