Nieuws

Aandacht voor PMO (Preventief Medisch Onderzoek)

In tijden van arbeidskrapte zijn werknemers een groot goed. Het functioneren van een werknemer kan door verschillende factoren beïnvloed worden. Dit kan zijn door de werkomstandigheden ‘an sich’, maar kan ook verband houden met de privé-situatie en leefstijl van de werknemer. Als werkgever wil je dat je medewerker goed omgaat met zijn of haar eigen gezondheid, maar je invloed hierop is meestal beperkt. Via een zorgvuldig PMO kun je medewerkers inzicht geven in hun persoonlijke gezondheidssituatie en kan je tips en tricks geven hoe dit te verbeteren wat hen positief kan stimuleren te werken aan hun eigen gezondheid.  Onderzoek laat  zien dat medewerkers die goed in hun vel zitten en aandacht hebben voor hun eigen gezondheid  productiever zijn.

Werknemers die oog hebben voor hun gezondheid en productiviteit zijn heel waardevol.

Het verschil tussen PMO en PAGO

PMO (Preventief Medisch Onderzoek) en PAGO (Periodiek Arbeid Gezondheidskundig Onderzoek) zijn beide medische onderzoeken bedoeld voor werknemers.

Een PAGO is vooral bedoeld om de werk gerelateerde gezondheidsrisico’s van medewerkers in kaart te brengen. Een PMO kijkt meer naar de algehele gezondheid van je medewerkers. Dus niet alleen op de risico’s binnen het werk, maar juist ook naar iemands levensstijl. Het PMO is dus een verdieping of aanvulling op het PAGO en kan de werkgever helpen bij het beter invullen van het preventieve beleid op de werkvloer.

Als werkgever maak je een keuze tussen het aanbieden van een PAGO of een PMO. Tegenwoordig kiezen organisaties er steeds vaker om een PMO aan te bieden, omdat dit onderzoek een volledig inzicht in je eigen gezondheid goed past binnen het huidige gezondheidsbeleid en duurzame inzetbaarheidsstrategie van organisaties. Het is ook een sterk onderscheidende faciliteit aan medewerkers die je als werkgever aanbiedt. In een krappe arbeidsmarkt speelt dat ook een belangrijke rol.

Er zijn drie belangrijke verschillen tussen PMO en PAGO:

  1. Werkgever en de ondernemingsraad (of Personeelsvertegenwoordiging) worden actief bij het opstellen en het uitvoeren van het PMO betrokken. Zij bepalen, samen met de arbodienst, de inhoud van het PMO en acties die in het bedrijf worden uitgevoerd. Bij een PAGO is dit niet altijd het geval.
  2. Het gaat bij PMO niet alleen om onderzoek naar de gezondheid, maar het dient ook preventief te werken. Met de uitkomsten van het onderzoek weet de werknemer immers wat de risico’s zijn voor zijn/haar gezondheid en wat hij of zij moet doen, of laten, om zijn/haar gezondheid te beschermen en te verbeteren als daar een reden voor bestaat, om verzuim in de toekomst te voorkomen.
  3. Bij PMO is er ook aandacht voor de lichamelijke en geestelijke conditie en levensstijl van de medewerkers. Deze zaken zijn erg belangrijk voor het goed kunnen functioneren in het werk.

Graag brengen wij de mogelijkheid van het, door ons, uitvoeren van een PMO onder uw aandacht. Samen met onze professionele partners uit onze providerboog. Hierbij ontvangen uw medewerkers bijvoorbeeld diagnostische (bloedprik) testen thuis en kunnen zij online vragenlijsten invullen. Aan de hand van de -strikt vertrouwelijke- uitkomsten, ontvangen ze gericht (medisch) advies, waardoor uw werknemers actief met hun gezondheid aan de slag kunnen.

Bent U geïnteresseerd; stuur dan een mail naar info@medischconsult.nl. Ook kan u binnenkort vrijblijvend telefonisch benaderd worden om uw eventuele interesse en overwegingen inzake een PMO te bespreken.

Een vitale groet namens alle medewerkers van Medisch Consult,

Marc Pennartz

Bedrijfsarts, directeur

 

Nieuws

Referenties

Contact

Hoofdkantoor Medisch Consult B.V.
Van Heuven Goedhartlaan 13
1181 LE Amstelveen

T +31 (0)20 65 08 000
F +31 (0)20 65 08 100
E info@medischconsult.nl

Klik hier om direct contact op te nemen.